Samen kijken – VTS

Op zoek naar een bijzonder uitje voor je team, je vrienden of familie?

Geef ze een speciale ervaring cadeau: Samen kunst kijken met gebruik van de methode Visual Thinking Strategies (VTS). Een verrassende beleving van kunst, door uitwisseling met elkaar.

Je maakt op een heel andere manier contact met mensen die je al kent en misschien zelfs erg goed kent. Via kunst leer je je collega’s, familie of vrienden op een verrassende nieuwe manier leren kennen.

Belangrijk: iets weten van kunst is niet nodig. En als je wel verstand hebt van kunst: ook welkom!

Hoe werkt het
In groepsverband bekijken we samen een of meer kunstwerken. Dat doen we aan de hand van vragen die ik stel. Iedereen is vrij om zijn eigen indrukken, observaties, associaties, emoties of wat er ook opkomt, te verwoorden. Bij deze gesprekken bestaan geen ‘goede’ of ‘foute’ opmerkingen; elke bijdrage is welkom. Als gespreksleider parafraseer ik alle bijdragen, waardoor het gesprek open en soepel op gang blijft.

Achtergrond van VTS
De naam Visual Thinking Strategies slaat op het feit dat als je naar een kunstwerk kijkt, je meteen aan het denken slaat en iedereen dat op zijn eigen manier (strategie) doet. Deze gespreksmethode is ontwikkeld in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York in de jaren negentig. Tegenwoordig wordt VTS op steeds meer plaatsen in Amerika en Europa toegepast in musea, basis-, middelbaar en hoger onderwijs en in de zorg.

Kenmerken van een VTS-gesprek
Door samen aandachtig te kijken en te praten over wat je ziet:
● vergroot je je opmerkzaamheid: je ontdekt meer elementen in kunstwerken – details of samenhangen
● ervaar je dat waarnemen en interpreteren verschillende activiteiten zijn
● breng je elkaar op nieuwe ideeën, samen bouw je aan begrip van het kunstwerk
● merk je het verschil in benadering tussen de groepsleden
● ervaar je het weldadige effect van vertragen.

Waar
Er zijn twee mogelijkheden:
● het kunstgesprek houden in een museum. Ik kan je daarover adviseren.
● het kunstgesprek houden op een zelfgekozen locatie, waarbij afbeeldingen worden geprojecteerd. Ik verzorg de keuze van kunstwerken, waarbij je kunt aangeven of jullie voorkeur uitgaat naar een bepaald genre, bepaalde tijd of een thema.

Teambuilding  Door Samen kunst kijken communiceer je op een andere manier met de mensen met wie je dagelijks werkt. Wellicht ontdek je dingen over elkaar – onvermoede kanten, of gedeelde ervaringen – waardoor je contact verbetert en je een betere basis hebt voor samenwerking. Als je door het thuiswerken je collega’s een beetje uit het oog bent verloren, is dit een uitstekende manier om het contact te herstellen.

Bedrijfsuitje  Samen kunst kijken biedt de mogelijkheid om eens helemaal uit de dagelijkse werkelijkheid te stappen. Met collega’s een interessante ervaring beleven waar je nog lang over kunt napraten.

Met vrienden of familie  Het is verfrissend om met mensen die je al lang kent – misschien zelfs al je hele leven – samen naar kunst te kijken en erover uit te wisselen. Er komen wellicht onvermoede voorkeuren, overtuigingen en gedachtegangen naarvoren.

Interesse? Neem contact met me op voor meer informatie en/of een offerte op maat: