‘Onschuldig landschap’, tentoonstelling van Angela van Iersel

maart 2020

Op 7 maart 2020 was de opening van de tentoonstelling Onschuldig landschap, met het fijnzinnige werk van Angela van Iersel, in Galerie De Kunstberg in Woudenberg. Ik mocht de openingsspeech houden. Hieronder een gedeelte uit mijn tekst:

“De titel van het schilderij met de bomen waarover ik het net had, is Silencio, stilte. Ik vertelde al dat Angela sterk getroffen was door het landschap in New Mexico en door de manier waarop Georgia O’Keeffe dat schilderde. En die krachtig geschilderde bergen met de rode, paarse en blauwe kleuren die je ook in het echt ziet, en ook de diepte in het landschap, waren niet alleen een waarheidsgetrouwe weergave van de omgeving, maar ook een reflectie van het innerlijk landschap van Georgia O’Keeffe. Haar innerlijk en het landschap dat haar omgaf sloten naadloos op elkaar aan.

“Angela voelt zich verwant met dat landschap en aan de manier van kijken van O’Keeffe, en geeft ook het krachtige van het landschap weer, hoewel haar geschilderde landschappen in de loop der jaren zachter zijn geworden. Net als O’Keeffe beoogt Angela haar innerlijk landschap terug te laten komen in haar schilderijen.

“In het echte landschap van New Mexico ervoer Angela dat ze één kon worden met de aarde; dat je je een verbinder kon voelen tussen hemel en aarde en alles een geheel werd. Deze sensatie van eenheid brengt een weldadig gevoel van stilte met zich mee, een gevoel dat bij Angela aan een innerlijke behoefte voldoet. Het is een gewaarwording die soms ook tijdens het schilderen opkomt.

“Deze meditatieve concentratie, dit in het moment zijn, deze stilte wil Angela met haar schilderijen uitdrukken. En wij, de kijkers, hebben misschien meer tijd nodig dan we denken om haar daarin te volgen. Wij doen er goed aan de kleuren, de sfeer, de kracht van haar landschappen op ons te laten inwerken. Als je de tijd neemt kun je zelf de stilte ervaren.”

Rechts hangt het werk Earth, acrylverf, zand, vilt
Links het werk Animalis, acrylverf, zand, vilt

De tentoonstelling loopt tot en met 1 september 2020. Galerie De Kunstberg is gevestigd op de eerste verdieping van het Cultuurhuis, Dorpsstraat 40 in Woudenberg. Voor meer informatie over het werk van Angela van Iersel zie http://www.angela-art.nl.