‘Anton L. Koster (1859-1937), schilder van bloembollenvelden’, Museum De Zwarte Tulp, Lisse

Als gastconservator de samenstelling verzorgd van de tentoonstelling Naar de bollen. Anton L. Koster (1859-1937), schilder van bloembollenvelden, 16 september 2017 t/m 30 april 2018

Wanden in tentoonstelling A.L. Koster Museum De Zwarte Tulp Lisse 2017-18
Wand in tentoonstelling A.L. Koster Museum De Zwarte Tulp Lisse 2017-18
Wanden in tentoonstelling met werk van Anton L. Koster in Museum De Zwarte Tulp, Lisse

Vanuit zijn woonplaats Haarlem, later Heemstede, trok Koster jaarlijks in april-mei de bloeiende bollenstreek in om de kleurrijke velden ter plekke vast te leggen. Het karakter van de streek is in zijn werk uitstekend zichtbaar: het rood, roze, geel, blauw en wit van de bloeiende velden. De beukenhagen eromheen. De mensen die aan het werk zijn. Op de achtergrond de boerderijen en de kerktorens van de dorpen.

Koster bereikte een meesterlijk evenwicht tussen een nauwgezette weergave van de bollenvelden en een ongedwongen, impressionistische schildertoets. De meerderheid van zijn schilderijen laat tulpen zien, maar ook hyacintenvelden heeft hij met toewijding weergegeven. 

Meestal werkte Koster in olieverf en af en toe maakte hij aquarellen. Daarnaast was hij zeer bedreven in het werken met pastel: een zacht materiaal waarvan de toepassing een specifieke techniek vereist die Koster als weinig anderen in zijn tijd beheerste; zijn pastels vormen een bijzonder onderdeel van zijn werk.

Op basis van uitgebreid onderzoek naar Kosters leven en werk schreef ik bij deze tentoonstelling een monografie; zie onder Publicaties.